Brändi

Coston tarina alkaa vuodesta 2006, jolloin pienessä kaveriporukassa syntyi ajatus oman yrityksen perustamisesta. Kaikilla kaveruksilla oli suunnittelu- tai vaatetusalan opinnot takana ja palo oman yrityksen perustamiseen oli kova. Kestävä kehitys ja ekologisuus antoivat suuntaviivat yritykselle ja syntyi idea hyödyntää tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleja. Kaverit saivat käsiinsä läjän kangaskarttoja, joita päättivät hyödyntää suunnittelun pohjana. Yhdestä kangaskartan palasta sai materiaalit juuri ja juuri yhteen hattuun. Näin sai alkunsa Costo!

Ensimmäisenä työhuoneena toimi Helsingin Töölössä sijainnut entinen hiilikellari, jossa ommeltiin ensimmäiset myyntiin tulleet Costo-hatut. Pojat eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä tuleeko hattuun tupsu vai ei, joten päädyttiin kompromissiin. Tuosta kompromissista syntyi Coston tunnetuin elementti – vaihdettava tupsu.

Vuosien saatossa hatut ovat löytäneet vakiintuneen asiakaskuntansa, hattumalleja on tullut lisää ja vuonna 2015 otimme myös pipot valikoimaamme. Olemme valmistaneet myös erilaisia asusteita aina kukkaroista reppuihin ja essuihin, mutta vuonna 2021 päätimme, että teemme paluun juurillemme ja keskitymme ainoastaan siihen missä olemme parhaita – päähineisiin. 

Nykyisin hattumme valmistetaan Tallinnassa, 80 kilometrin päässä Helsingistä. Olemme tehneet yhteistyötä tämän hattuihin erikoistuneen tehtaan kanssa jo lähes 15 vuoden ajan. Pipomme valmistetaan myös pieteetillä Yli-Ullavassa Pohjanmaalla.

Arvot, joiden takana seisomme

ILO 
Päähineellä on voima tuoda iloa ihmisten arkeen, antaa aihetta hymylle, saada tuntemaan lämpöä ja empatiaa. Kaikkien nähtävillä keikkuva asuste mahdollistaa ihmisille matalamman kynnyksen ottaa kontaktia, vaihtaa kuulumisia, tai lausua jotain mukavaa. Coston päähineet välittävät iloa väreillä, tuunattavuudella sekä hauskoilla yksityiskohdilla.

LAATU 
Perimmäinen tarkoituksemme on valmistaa laadukkaita tuotteita ja tarjota laadukasta palvelua. Laatu -termi pitää sisällään laadukkaan suunnittelun, materiaalit, tuotannon, asiantuntevan sekä hyvän ja välittävän palvelun.

KESTÄVYYS 
Kestävyys on meille kokonaisvaltainen käsite. Kestävyys tarkoittaa ekologisia ja kierrätettyjä materiaaleja, vastuullista lähituotantoa, aikaa kestäviä tuotteita, sekä kaikenkattavaa läpinäkyvyyttä.

YHDENVERTAISUUS 
Puhumme rohkeasti yhdenvertaisuudesta ja otamme kantaa. Maailma on kaikille. Me olemme kaikki yhdenvertaisia iästä, koosta, ihonväristä, yhteiskuntaluokasta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntauksesta, uskonnosta, ja ulkoisesta tai sisäisestä eroavaisuudesta huolimatta. Vaikka Costo-tuotteet ovat suunniteltu ja valmistettu ihmisille, näemme yhdenvertaisuuden kokonaisvaltaisempana käsitteenä. Maapallomme on kaiken elämän ja elävän yhteinen koti. Meidän täytyy pitää huolta ja vaalia maapalloamme, luontoa, eläimiä ja elämää.

Vastuullisuus

Vastuullisuus on meidän kantava teema. Alusta saakka meille on ollut tärkeää olla riippumattomia – emme ole kahlinneet itseämme trendien ja sesonkien oravanpyörään. Haluamme luoda ajattomia ja persoonallisia päähineitä kaikille oman tiensä kulkijoille.

Ajatuksiamme vastuullisuuden tärkeimmistä teemoista

Vastuullisuus lähtee suunnittelupöydältä
Suunnittelemme ajattomia tuotteita kestävistä materiaaleista. Samat hattu- ja pipomallit pysyvät valikoimissamme kaudesta toiseen ja tuotteisiin saadaan vaihtelua erilaisilla kankailla ja väreillä. Useissa päähineissä on vaihdettava tupsu, joiden avulla ilme muuttuu sormia napsauttamalla – aina ei tarvitse hankkia uutta!

Laadukas lähituotanto on ylpeyden aihe
Hattumme valmistetaan Tallinnassa, vain 80 kilometrin päässä Helsingistä, tehtaalla jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2008. Pipomme on valmistettu Pohjanmaalla Yli-Ullavassa vuodesta 2015 alkaen. Meille tuotteidemme korkea laatu on ylpeyden aihe, jonka olemme näiden yhteistyökumppaneiden kanssa saavuttaneet. 

Materiaaleilla on merkitystä
Pyrimme käyttämään mahdollisimman kestäviä materiaaleja tuotteissamme. Laadukkaat villakankaat hatuissamme ovat pääasiassa ylijäämää tekstiiliteollisuudesta. Pipoissa materiaalina on mulesing-vapaa merinovilla ja luomupuuvilla.

Meillä menee hyvin, joten autetaan niitä jotka eivät ole yhtä onnekkaassa asemassa
Lahjoitamme vuosittain hyväntekeväisyyteen erilaisten kampanjoiden kautta. Kampanjoimme vähäosaisten perheiden, yksinäisyyden ja esimerkiksi koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneiden ravintoloiden puolesta.

Laatu

Laatu tarkoittaa meille tuotteen kykyä suoriutua sille tarkoitetusta tehtävästä sen koko oletetun käyttöiän ajan. Tuotelaadun osatekijöitä ovat tuotteen suunnittelu, kestävyys, pitkäikäisyys, tuunattavuus, sekä huolto- ja korjausmahdollisuudet. Laatu tarkoittaa meille myös asiantuntevaa ja välittävää palvelua. Pyrimme aina ymmärtämään ja kuuntelemaan asiakkaitamme. Iloinen ja yhdenvertainen asenne jokaisen asiakkaan kohtaamisessa on tärkeää.

Materiaalit

Jokainen Costo valmistetaan mahdollisimman ekologisista ja laadukkaista materiaaleista, jotka kestävät sekä kulutusta että aikaa. Hattumme valmistetaan tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaista ja pipot neulotaan mulesing-vapaasta merinovillasta ja luomupuuvillasta. Uskomme että laadukkaat ja ekologiset materiaalivalinnat viestivät tuotteen kestävyyden puolesta.

HATUT

Jokaiselle kuidulle on olemassa käyttötarkoitus jossa sen ominaisuudet tulevat parhaiten esiin. Hattujemme materiaaleina käytetään lähtökohtaisesti luonnonkuituja, kuten villaa ja puuvillaa. Pyrimme valitsemaan parhaiten sopivan materiaalin jokaiseen tuotteeseen, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Hatuissamme on käytössä pääasiassa seuraavat materiaalit

Villa
– Luonnonkuitu
– Hyvä lämmöneristyskyky
– Ei sähköisty
– Kestävä materiaali, joka imee hyvin kosteutta
– Käytössä useissa eri hattumalleissa

Puuvilla
– Hengittävä luonnonkuitu
– Miellyttävän tuntuinen ihoa vasten
– Kestävä materiaali, joka imee hyvin kosteutta
– Käytössä lähinnä kesähatuissa

Sekoitekankaat
– Osa hatuistamme on valmistettu erilaisista villasekoitekankaista
– Villa tuo hattuihin lämpöä ja eristää
– Sekoitekuituna nailon tuo lujuutta ja kestävyyttä

Viskoosi
– Vuorikankaana vuorellisissa hatuissa
– Selluloosapohjainen muuntokuitu
– Kevyt, silkkimäinen materiaali
– Imee hyvin kosteutta

PIPOT

Pipoihimme olemme valinneet materiaaliksi merinovillan, joka on hengittävä, kevyt, lämmin, mukava ihoa vasten ja siirtää tehokkaasti kosteutta. Merino pitää lämpimänä kylmässä, mutta tuntuu viileältä lämpimässä kelissä.

Coston merinotuotteet valmistetaan eteläafrikkalaisilla tiloilla kasvaneista merinolampaiden villoista. Tiloilla ei käytetä Mulesing-menetelmää. Villan värjää ja punoo langaksi italialainen Filivivi Srl Euroopassa, jonka jälkeen lanka kuljetetaan Suomeen Keski-Pohjanmaalle neulottavaksi. 

Merino ei kutita, eikä pistele, mutta villalle herkkiä ajatellen olemme lisänneet osaan pipoista puuvillavuoren. Vuori on GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, joka on saksalaisen Gebrueder Otto:n valikoimasta. Puuvilla kasvatetaan Turkissa ja värjätään Saksassa.

Merinovilla
– Erittäin lämmin luonnonkuitu
– Lämmittää myös kosteana
– Siirtää kosteutta tehokkaasti pois iholta
– Käytössä kaikissa pipoissamme

Luomupuuvilla
– Hengittävä luonnonkuitu
– Miellyttävän tuntuinen ihoa vasten
– Kestävä materiaali, joka imee hyvin kosteutta
– Ekologinen
– Käytössä vuorimateriaalina

Tuotanto

Olemme valinneet tuottaa tuotteemme mahdollisimman lähellä, lähituotantona. Hattumme valmistuvat noin 80 kilometrin päässä Tallinnassa ja pipot Yli-Ullavassa noin 450 kilometrin päässä Helsingistä. Lähituotanto tekee tehtailla vierailemisen helpoksi, ja auttaa solmimaan läheiset suhteet tuottajien kanssa. Voimme helposti varmistaa tuotannon eettisyyden ja samalla tukea lähialueiden työllisyyttä ja tuotannon monipuolisuutta. Mitä lyhyemmän matkan tuote kulkee, sitä ilmastoystävällisempi valinta se myös on.

Tuotanto

Hattumme ompelee tallinnalainen Velmard AS niminen yritys, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä lähes koko historiamme ajan. Velmardin naisilla on erittäin vahva ammattitaito, he ovat joustava ja hyvä kumppani, joka jakaa samat arvot kanssamme.

Pipot meille neuloo suomalainen Nevertex Oy. Nevertex on kotimainen neulealan perheyritys, joka sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Yli-Ullavassa. Olemme tehneet yhteistyötä vuodesta 2015, eli yhtä kauan kuin meillä on ollut neuletuotteet valikoimassamme. Nevertex on luotettava ja varma kumppani, jonka kanssa on aidosti ilo työskennellä.

Kaikkea emme ole onnistuneet tuomaan niin lähelle kuin haluaisimme. Tupsumme valmistaa, toistaiseksi, Kiinassa sijaitseva Har-Shine Ribbon Co., Ltd. Kaikki tupsut valmistetaan käsin ylijäämälangoista ja ne kuljetetaan Suomeen junalla, joka on rahdeista ilmastoystävällisin.

Materiaalit

Kankaamme tulevat pääosin Kvadratilta. Kvadrat on Tanskalainen korkealaatuisia sisustustekstiilejä valmistava yritys, joiden ylijäämäkankaita hyödynnämme tuotteissamme.

Pure Waste Textiles valmistaa kankaita 100 % kierrätetyistä kuiduista. Olemme tehneet yhteistyötä Pure Wasten kanssa sen perustamisesta asti vuodesta 2013.

Suurin osa denim-kankaistamme tulee suomalaiselta farkkuihin erikoistuneelta M.A.S.I Company Oy.ltä. Käyttämämme denim on M.A.S.I Companyn ylijäämää.

Coston merinovillatuotteet valmistetaan eteläafrikkalaisten tilojen merinolampaiden villoista. Tiloilla ei käytetä mulesointi menetelmää. Villan värjää ja punoo langaksi italialainen Filivivi Srl Euroopassa, jonka jälkeen lanka kuljetetaan Suomeen Nevertexille neulottavaksi.

Pipojen vuorissa käytämme GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, joka on saksalaisen Gebrueder Otto:n valikoimasta. Puuvilla kasvatetaan Turkissa ja värjätään Saksassa.

Missiomme on luoda vastuullisia sekä laadukkaita päähineitä, tuomaan iloa ja inspiraatiota maailmaan.